Bakkerijmuseum ‘In de Gecroonde Duyvekater’


Bakkerijmuseum In de Gecroonde Duyvekater

Hier kun je nog steeds de zogenaamde ‘Duivekater’ kopen…

In 1972 opende koningin Juliana het Bakkerijmuseum ‘In de Gecroonde Duyvekater’ op de Zaanse Schans. Dit voormalige bakkerijtje uit Zaandijk heeft tot 1956 dienstgedaan aan het Hazepad, als Bakker Bolding. Het werd als woonhuis in 1658 gebouwd, in 1753 deels omgevormd tot bakkerij en doet nu dienst als bakkerijmuseum en snoepwinkeltje, met vele Oudhollandse bakkerijproducten zoals chocolade, marsepein, speculaas, taaitaai en suikerwerk.

Bakkerijmuseum In de Gecroonde Duyvekater

De naam én het houtsnijwerk boven de winkeldeur verwijzen naar het typisch Zaanse zoete feestbrood, een traditioneel kerstbrood, dat ook rond Pasen en Pinksteren wordt gegeten: de ‘Duivekater’. Het was in de plaats gekomen van de primitieve gewoonte om in het voorjaar een kater te offeren, dit tégen de duivel en vóór een voorspoedig seizoen. Toen de Kerk van Rome hier voet aan de grond kreeg verbood ze het offeren van dieren en werd dat vervangen door het bakken van broden in de vorm van een kattenlijf. Duivekaters worden nog steeds gebakken en van oudsher gegeten met een ferme laag roomboter. Het recept is al honderden jaren onveranderd gebleven…

Bakkerijmuseum In de Gecroonde Duyvekater

De winkel is in negentiende-eeuwse stijl ingericht, compleet met een prachtige gemarmerde houten vloer en een authentieke stenen bakoven. In een apart gedeelte aan de rechterkant bevindt zich een stijlkamer met een schitterende tegelschouw, ook wel ‘smuiger’ genoemd. Het pand werd in 1970 geschonken door het Zaanse bedrijf Wessanen Koninklijke Fabrieken NV, tegenwoordig een multinational in de voedingsindustrie.

Bakkerijmuseum In de Gecroonde Duyvekater

Een deel van de collectie van het Bakkerijmuseum

Bakkerijmuseum In de Gecroonde Duyvekater

Links op de foto Bakkerij Bolding aan het Hazepad 11 in Zaandijk