Heerlijck Slaapen op de Zaanse Schans


Heerlijck Slaapen

Het ‘Noorderhuis’, vroeger van de familie Honig, met in het familiewapen een gouden bijenkorf…

Bed & Breakfast ‘Het Noorderhuis’ is een prachtig historisch pand. Oorspronkelijk een koopmanswoning in Zaandijk, gebouwd in de tweede helft van de 17e eeuw en toebehorend aan de familie Honig. Het huis heeft door de jaren heen verschillende uiterlijke veranderingen ondergaan. In 1914 werd het gekocht door de Zaanse historicus Gerrit Jan Honig, die het tot 1970 in bezit had, voordat het naar de Zaanse Schans werd verplaatst.

Heerlijck Slaapen

Oorspronkelijk gebouwd als een kleine woning, heeft Het Noorderhuis in de periode tussen 1800 en 1850 zijn huidige vorm gekregen. Na de overbrenging naar de Zaanse Schans werd het een Stijlkamermuseum om later omgevormd te worden tot een Bed & Breakfast. Het pand heeft een indrukwekkende deurpartij, met verguld houtsnijwerk en symbolische elementen die in overeenstemming zijn met het naastgelegen pand op nummer 19. Deze twee panden werden in 1970 op dekschuiten naar de Zaanse Schans gevaren.

‘Het Noorderhuis’ werd na grondige restauratie in 1972 door Koningin Juliana geopend. Het is een waardevol historisch juweeltje op de Zaanse Schans, waar gasten kunnen genieten van de rijke geschiedenis en het unieke karakter van dit prachtige koopmanshuis uit de 17e eeuw.

Een verblijf in de Bed & Breakfast biedt de unieke kans om te genieten van de prachtige stijlelementen van het pand, zoals de bedsteden met gemarmerde houten pilasters en de met Empirestijl betimmerde voorkamer. Wie tussen het Noorderhuis en ’t Koopmanshuys d’Mol doorkijkt, ziet op het dak van het Noorderhuis een schoorsteen met een zogeheten ’gek’ die meedraait met de wind zodat de rook bij harde wind niet naar binnen slaat.

Heerlijck Slaapen

Het ‘Noorderhuis’ aan de Lagedijk 240 in Zaandijk