Houtzaagmolen ‘De Gekroonde Poelenburg’


Houtzaagmolen De Gekroonde Poelenburg

De gehele ‘paltrokmolen’ draait op een rolring; ooit stonden er 200 van deze molens…

Houtzaagmolen ‘De Gekroonde Poelenburg’ valt op door zijn lichtgroene kleur en zijn afwijkende vorm. Vanwege het bijzondere silhouet wordt dit type molen ‘paltrok’ genoemd, naar de mouwloze cape of mantel voor mannen die ooit vrij algemeen werd gedragen. Een paltrokmolen heeft aan drie zijden een open werkvloer, waardoor hier de opvallend geschilderde zaagramen met waarschuwingen als ‘Pas Op’, ‘Zie Toe’ en ‘Raak Wat’ goed te zien zijn. Bij het ‘kruien’, ofwel het draaien van de molen in de richting van de wind, wordt de gehele molen over een stenen rolring gedraaid. De paltrokmolen is zeer succesvol geweest, ooit hebben er honderden van in de regio gestaan, maar er resteren nu nog slechts twee in de Zaanstreek en drie in de rest van Nederland.

Opvallend is ook de ‘makelaar’ aan de achterkant van de molen op de nok van het dak. Deze makelaar was niet alleen maar een ornament, maar had wel degelijk een functie: als de molen niet goed ‘op de wind stond’ begon de wind door de uitgehakte sleuven in het houtsnijwerk te fluiten, zodat de molenaar werd gewaarschuwd. In het Molenmuseum verderop aan de dijk is een dergelijke makelaar van dichtbij te bewonderen.

Houtzaagmolen De Gekroonde Poelenburg

Historie

‘De Gekroonde Poelenburg’ werd in 1866 opgericht in Koog aan de Zaan ter vervanging van een andere molen die moest wijken voor de aanleg van de spoorlijn Amsterdam-Alkmaar. Dit gebeurde nota bene 100 jaar ná de uitvinding van de stoommachine; het was dan ook de laatste paltrokmolen die in de Zaanstreek werd gebouwd. In 1963 verhuisde de houtzaagmolen naar de Zaanse Schans, omdat deze plaats moest maken voor een nieuwbouwwijk, die nog steeds ‘Poelenburg’ wordt genoemd. Aanvankelijk was de molen geheel zwart geschilderd, maar in 2004 werd begonnen met een grondige restauratie, waarbij de buitenkant opnieuw met planken werd opgebouwd en in de oorspronkelijke groene kleur werd geschilderd. Toen werd ook de getrapte weeg (de deels elkaar overlappende wand van planken) van het molenlijf weer in ere hersteld.

Wederopbouw van paltrok houtzaagmolen ‘De Gekroonde Poelenburg’ in 1963 op de Zaanse Schans; voorheen stond hier pelmolen ‘De Grootvorst’, die in 1928 volledig is afgebrand