Koopmanshuis d’Mol


Koopmanshuis de Mol

‘Koopmanshuis d’Mol’, met een mol én een bijenkorf in het familiewapen boven de deur…

Bed & Breakfast ‘t ‘Koopmanshuys d’Mol’ is een prachtige koopmanswoning die rond 1660 is gebouwd en is vernoemd naar de eerste eigenaar, de familie Mol, die hun fortuin vergaarde met de walvisvaart. In het ‘deurkalf’ is dan ook een mol te vinden, op een ronde blauwe ondergrond. Met dertien kamers is dit het grootste huis op de Zaanse Schans. De familie wilde met het indrukwekkende pand hun rijkdom en voornaamheid uitstralen, en dat is terug te zien in de grandeur van het huis. Boven de deur prijkt dan ook een schitterend familiewapen, prachtig uit hout gesneden.

Koopmanshuis de Mol

Historie

Het huis heeft een interessante geschiedenis, de laatste bewoners waren de familie Honig, een vermaarde papiermakersfamilie die wereldwijd bekend was vanwege hun hoogwaardige papiersoorten. Het familiewapen van de Honigs, een bijenkorf, is prominent te zien bovenop het dak en herinnert aan hun bekende bijdrage aan de productie van papier, waaronder het papier waarop de Amerikaanse ‘Declaration Of Independence’ is gedrukt; veel exemplaren van dit politieke pamflet hebben dan ook een bijenkorf als watermerk.
In het verleden stonden ’t ‘Koopmanshuys d’Mol’ en ‘Het Noorderhuis’ naast elkaar in Zaandijk. Beide panden waren in verwaarloosde staat, maar niet onbewoonbaar verklaard. Het Noorderhuis werd later door dezelfde familie gekocht om hun bibliotheek onder te brengen. De monumentale versieringen rond de deur zijn prachtig gerestaureerd en vormen nu een blikvanger voor de Bed & Breakfast. De ingangspartij is aangebracht bij een grondige modernisering in 1796, en laat in het bovenlicht de staven van Neptunus (een drietand) en Mercurius (met 2 slangen) zien: de goden van de zeevaart en de handel. Dezelfde staven én de bijenkorf zijn ook terug te vinden in de deurpartij van het Noorderhuis.
Beide panden, ’t Koopmanshuys d’Mol en Het Noorderhuis, hebben een rijke geschiedenis en zijn een waardevol onderdeel van de Zaanse Schans. Met hun unieke architectuur, historische betekenis en prachtige details bieden ze een bijzondere ervaring voor gasten die in de Bed & Breakfast verblijven.De oversteek van ’t Koopmanshuis over de Zaan in 1970