Museumwinkel ‘Albert Heijn’


Museumwinkel Albert Heijn

Het eerste winkeltje van Albert Heijn, inmiddels een begrip in Nederland en ook ver daarbuiten…

De Museumwinkel van Albert Heijn, ook wel bekend als ‘het eerste winkeltje van Albert Heijn’, biedt een nostalgisch beeld van een kruidenierswinkel aan het eind van de 19e eeuw. Hier begon de oprichter van Albert Heijn destijds zijn handel in kruidenierswaren in Oostzaan. Het huidige pand toont nog steeds de oorspronkelijke inventaris en inrichting uit die tijd, met een robuuste houten toonbank, grote koperen weegschalen en houten voorraadpotten waarin koffie, thee, bonen en andere waren werden opgeslagen. Een bijzondere attractie is de grote handkoffiemolen met versieringen… en je ruikt in de winkel zelfs nog de geur van vroegere tijden, zoals kruiden, zoethout en kandij. Ook is de lessenaar waaraan Albert Heijn zijn boekhouding verzorgde nog te bewonderen in de winkel. Aan de gevel van het pand zijn twee karotten (penen) en een Chinees theekistje zichtbaar, ten teken dat er ook rookwaren en thee werden verkocht.

Museumwinkel Albert Heijn

Het huidige pand toont nog steeds de oorspronkelijke inventaris en inrichting uit die tijd

Historie

De geschiedenis van Albert Heijn begon in 1887, toen de jonge ondernemer met het kruidenierswinkeltje in Oostzaan begon, dat later zou uitgroeien tot de wereldwijde winkelketen Ahold.
De museumwinkel van Albert Heijn bestaat uit twee samengevoegde huizen. Het voorste gedeelte is een kruidenierswinkel uit 1820, afkomstig van de Oostzijde in Zaandam, terwijl het achterste gedeelte (oorspronkelijk als woonhuis gebruikt) uit de Kerkbuurt in Westzaan afkomstig is. Hier wordt een reconstructie getoond van de oorspronkelijke inrichting en inventaris van de allereerste winkel van Albert Heijn in Oostzaan. Het interieur is gebaseerd op de bedrijfsverzameling van Albert Heijn, evenals die van hun vroegere concurrent Simon de Wit, die ook een prominente rol speelde in het Nederlandse kruidenierslandschap.
Hoewel Albert Heijn uiteindelijk de concurrentieslag won en alle Simon de Wit-filialen het logo van de concurrent kregen, waren en werden de families Heijn en De Wit nooit vrienden. Toen de heer Heijn zijn geliefde Zaanse mosterd wilde hebben, liet hij deze zelfs stiekem door een medewerker bij de concurrent kopen, omdat hij zelf weigerde een supermarkt van Simon de Wit te betreden. Inmiddels verkoopt ook AH al decennialang de beroemde Zaanse mosterd…

Winkeltje van Albert Heijn in Oostzaan in 1872, op de foto Albert en Neeltje Heijn met hun drie oudste kinderen. De man op de foto is de overgrootvader van de latere Albert Heijn, die van 1958 tot 1989 president-directeur van het concern was.

Rijksmonument ca. 1820
Herplaatsing/reconstructie 1966
(voorheen Oostzijde 97, Zaandam en Kerkbuurt 61, Westzaan)