Specerijenmolen ‘De Huisman’


Specerijenmolen De Huisman

Hier haalt Abraham de beroemde Zaanse mosterd vandaan…

Molen ‘De Huisman’ werd gebouwd in 1786 en hoewel zijn oorspronkelijke functie gerelateerd was aan snuiftabak, heeft ‘De Huisman’ zijn naam en faam verkregen door de productie van de grove Zaanse mosterd, die is opgestart in 1961 door de eerste bewoners van de Zaanse Schans, de familie Bosman. De mosterd is op zichzelf al een delicatesse, maar ook een belangrijk ingrediënt voor de Zaanse mosterdsoep en de Zaanse mayonaise.

De mosterdproductie is inmiddels verhuisd naar een industriegebied in Wormerveer, waar de familietraditie wordt voortgezet. Het ontstaan van de befaamde Zaanse mosterd en de wereldwijde naamsbekendheid is te danken aan de inspanning van de familie Bosman. En de potjes met het kenmerkende etiket zijn gelukkig nog steeds verkrijgbaar in ‘De Huisman’ op de Zaanse Schans… en in supermarkten wereldwijd.

Specerijenmolen De Huisman

Historie

Sedert 1786 werd de molen meerdere malen getooid met het traditionele Zaanse ‘mooimakersgoed’, zo werd deze ook in april 1984 ‘mooigezet’ bij het 40-jarig huwelijk van molenaar Aaltinus Bosman en zijn vrouw Bep. Diverse malen hebben zij leden van de koninklijke familie mogen ontvangen, o.a. prins Willem Alexander en prinses Maxima tijdens hun kennismakingstour door Nederland, maar ook koningin Beatrix kreeg bij haar bezoek een potje Zaanse mosterd.

Een bijzonder detail is dat ‘De Huisman’ in 1955 is afgebroken in Zaandam en vervolgens werd herbouwd op het papierpakhuis ‘De Haan’ op de Zaanse Schans. Deze geschiedenis wordt weerspiegeld in een gevelbord dat binnen in de molen nog steeds te bewonderen is: “HIER KREEG EEN KIPPEVRIJER EEN HUISMAN TOT BERIJDER”.

Vereniging ‘De Zaanse Molen’ begon in januari 2010 met de verbouwing van ‘De Huisman’. De molen kreeg een vergrote schuur en werd hoger geplaatst om betere windvang te garanderen. De maalwerktuigen zijn afkomstig uit het specerijenmolentje genaamd ‘Het Indisch Welvaren’. De molen is nu als specerijmolen ingericht. In de winkel zijn verder allerlei leuke producten te koop en ook diverse specerijen, je kunt ze hier ruiken en proeven. De winkel is gratis te bezoeken; voor de molen wordt een entreeprijs gevraagd.

Specerijenmolen De Huisman

Rijksmonument ca. 1786
Herplaatsing 1955
(voorheen Blauwe Pad 25, Zaandam)

  • Molen | Winkel

  • Kalverringdijk 23, 1509 BT  Zaandam

  • Entree: BETAALD
    Museumkaart – GRATIS
    I Amsterdam Card – GRATIS
    VriendenLoterij VIP-kaart – GRATIS

  • Dagelijks geopend 10.00 – 17.00

  • 075-6148901