Zonnewijzerspad 7


Zonnewijzerspad 7

Hier woonde de familie Honig, te zien aan de gouden bijenkorfjes op het tuinhek…

Zonnewijzerspad 7 dateert uit ongeveer 1750 en is afkomstig uit Zaandijk. In 1965 werd dit huis hangend tussen twee kraanwagens naar de Zaanse Schans gebracht; een spectaculaire ‘verhuizing’, die veel bekijks trok. Ooit woonde hier de familie Honig, een welgestelde en bekende Zaanse familie, bekend vanwege de papierproductie met als watermerk de ‘bijenkorf’. Op het smeedijzeren tuinhek zijn dan ook vergulde bijenkorfjes te bewonderen: het familie symbool.

Eén bewoonster was Neeltje Mulder, weduwe van de historicus en verzamelaar Jacob Honig Jansz. Jr., wiens verzameling de basis vormde voor de collectie van het Zaans Museum. Neeltje Mulder is bekend geworden door haar boek “In den goeden ouden tijd”, waarin ze haar herinneringen uit de vroege 19e eeuw beschrijft. Over het huis schrijft ze dat het “zeker niet het grootste, maar wel het aangenaamste huis” van Zaandijk was.

De bouwstijl van het pand laat een overgang zien tussen classicisme en romantiek, maar het houtsnijwerk aan de daklijsten is later, rond 1850, aangebracht. Bijzonder zijn de ‘overhoekse’ ramen op de hoeken in het ‘Zuidkamertje’, waardoor men een goed uitzicht had.

Zonnewijzerspad 7

De woning van de familie Honig onderweg van Zaandijk naar de Zaanse Schans

Zonnewijzerspad 7

Rijksmonument ca. 1750
Herplaatsing 1965
(voorheen Weeshuispad 1-2, Zaandijk)

  • Woonhuis

  • Zonnewijzerspad 7

  • Niet te bezoeken

    De woningen op de Zaanse Schans tonen de authentieke en historische Zaanse houtbouw. De woningen zijn bewoond, dus die kun je niet bezoeken. Bekijk ze vanaf een afstandje en houd s.v.p. rekening met de bewoners.
    Geniet van de omgeving en van een heerlijk dagje Zaanse Schans!