Klompenmakerij ‘De Zaanse Schans’


Bekijk de historie van klompen en hoe ze gemaakt worden… en ga op zoek naar je eigen maat!

Pakhuis ‘De Vrede’, een prachtig driebeukig pand uit de 18e eeuw, werd ooit gebruikt voor de opslag van Molenaar’s Kindermeel (“wie is er niet groot mee geworden?”). In deze molenschuur is al een halve eeuw geleden een bijzondere klompenmakerij met klompenmuseum en -winkel gevestigd. Dagelijks kun je hier getuige zijn van ambachtelijke demonstraties waarbij de klompenmakers een blok hout omtoveren tot een klomp!

Klompenmakerij De Zaanse Schans

Het Klompenmuseum huisvest één van de mooiste verzamelingen antieke klompen van Nederland. De collectie is rijk aan bijzondere exemplaren, waaronder prachtige bruidsklompen, werkklompen en de bekende Hindelooper kerkklompen uit 1675. Maar ook rollerskate-klompen, klompschaatsen en ijsklompen, waarmee men vroeger “beslagen ten ijs kwam”. Als kroon op het werk vind je er de unieke ‘diamanten’ klomp, bedazzled met duizenden Swarovski kristallen.

Klompenmakerij De Zaanse Schans

De volledig houten klomp is een ware Nederlandse traditie en wordt tot op heden nog gedragen op het platteland. Dit iconische schoeisel is niet alleen warm en gezond voor de voeten, maar ook onmisbaar op de drassige Hollandse bodem. De oorsprong van de klomp gaat meer dan 1000 jaar terug, maar bij de klompenmakerij is dit wereldberoemde schoeisel nog steeds springlevend! Beleef het vakmanschap, de geschiedenis en de diversiteit van klompen: een unieke ervaring voor jong en oud, en… de entree is gratis!

Klompenmakerij De Zaanse Schans

In deze grootste klompenwinkel van Nederland vind je niet alleen houten klompen in alle soorten, kleuren en maten; maar tevens een overweldigende keuze aan miniatuurklompjes, klomppantoffels, -sleutelhangers en -spaarpotten… en voor de liefhebbers van originele Hollandse souvenirs is er ook een ruim assortiment om uit te kiezen.

Gemeentelijk Monument 18e eeuw
Herplaatsing 1985
(voorheen Watermolenstraat, Westzaan)

  • Ambacht | Museum | Winkel

  • Kraaienest 4 | 1509 AZ  Zaandam

  • Entree: gratis

  • Dagelijks geopend:
    maart t/m okt. 08.00 – 18.00
    nov. t/m febr. 08.00 – 17.00

  • 075-6177121