Verkade Experience


Verkade Experience

De koekjes en de chocolade van Verkade… van oudsher een begrip!

Brood, beschuit, koek en chocolade…  de Zaanstreek is eveneens bekend door de voedselindustrie. In een apart gedeelte van het Zaans Museum komt deze wereld weer tot leven in het Verkade Paviljoen, dat in 2009 werd geopend door Koningin Beatrix. De rijke historie van het Zaanse bedrijf begon in 1886.

De bedrijfscollectie van de firma Verkade vertelt haar bijzondere geschiedenis door middel van de vele originele reclame-uitingen zoals posters, verpakkingen en blikken. Naast een gigantische fotocollectie zijn er ook drie werkende productielijnen voor chocolade, biscuit en waxinelichtjes te bewonderen. Daar waar de legendarische ‘Meisjes van Verkade’ aan het werk gingen kunnen kinderen nu een chocoladereep verpakken in hun zelfontworpen wikkel! En ook kunnen zij zich vermaken met interactieve en leerzame spelletjes… men waant zich in een fabriek uit begin 1900, waar de authentieke machines nog volop draaien en de geschiedenis van chocola en biscuit tot leven komt.

In de Verkade schatkamer kun je de beste en langstlopende marketingcampagne zien, die al meer dan 100 jaar geleden werd gestart: de ‘Verkade albums’ met de beroemde Verkadeplaatjes zijn hier allemaal te zien, evenals de oorspronkelijke aquarellen die ervoor gemaakt werden. Jac. P. Thijsse en Jan Voerman jr. zijn als schrijver en illustrator bekende namen; maar ook andere Nederlandse schrijvers en schilders, zoals Henricus Rol, hebben hun medewerking verleend aan de Verkade albums. In totaal publiceerde Verkade 35 plaatjesalbums, tussen 1903 en 1940, en tussen 1965 en 1995. De onderwijzer en schrijver Jac. P. Thijsse wordt tegenwoordig gezien als de aartsvader van de natuurbescherming in Nederland; hij richtte in 1905 de stichting Natuurmonumenten op. In de loop der jaren zijn er in Nederland twee miljoen Verkadealbums over de toonbank gegaan.

Verkade is ook beroemd geworden door de waxinelichtjes. In 1898 startte de productie van thee- en nachtlichtjes in een fabriekje in Amsterdam en in 1902 werd de waxinefabriek in Zaandam geopend. ‘Waxine’ is een mengsel van wax en paraffine, een uitvinding van de Engelse schoonzoon van E.G. Verkade, die het patent van hem heeft overgenomen. Aanvankelijk verkocht het product niet erg goed, maar toen Verkade een order kreeg van tienduizenden lichtjes voor het kroningsfeest van de Engelse koning waren de lichtjes niet meer aan te slepen. Iedereen had later Verkade lichtjes in huis en zelfs de grachten in Amsterdam werden er regelmatig mee verlicht! Al meer dan een eeuw is ‘Waxine’ een bekende merknaam, destijds bedacht door Anton Verkade.

Verkade Experience

Verkade Museum (2009)
Ontwerp naar de oude Verkadefabriek:
Cor van Hillo en Monique Verschaeren

 • Museum

 • Schansend 7, 1509 AW  Zaandam

 • Entree: BETAALD
  Museumkaart – GRATIS
  I Amsterdam Card – GRATIS
  VriendenLoterij VIP-kaart – GRATIS

 • Dagelijks geopend 10.00 – 17.00

 • 075-6810000