Ambachtencentrum ‘De Saense Lelie’


Ambachtencentrum De Saense Lelie

Een Westzaanse graanschuur, met een goud- en zilversmid, diamantair en… verse stroopwafels!

Pakhuis ‘De Saense Lelie’ op de Zaanse Schans heeft een rijke geschiedenis. Het oorspronkelijke gebouw is een Westzaanse graanschuur uit 1789. In 1973 werd het als eerste pakhuis overgebracht naar de Zaanse Schans. Door de jaren heen heeft het vele bestemmingen gehad, van tentoonstellingsruimte en minitheater tot jazzcafé.

Nu is het pakhuis omgetoverd tot een ambachtscentrum – en winkel – waar bezoekers kunnen genieten van verschillende ambachten en van het overweldigende assortiment. Bij de goudsmederij en diamantair ‘Royal Diamonds Amsterdam’ word je geïnformeerd over het verwerkingsproces van goud en diamanten in al haar facetten. Ervaar de glans van één van de grootste diamant collecties en kies jouw favoriete exemplaar. De ervaren goudsmeden zetten graag jouw diamant in 18 karaats goud, precies naar jouw wens.

Ambachtencentrum De Saense Lelie
Ambachtencentrum De Saense Lelie

Voor de lekkere trek is er een stroopwafelbakkerij… waar je kunt genieten van vers gebakken stroopwafels en nog veel meer lekkernijen.

Ambachtencentrum De Saense Lelie

Pakhuis ‘De Lelie’ is een prachtig voorbeeld van de historische schuren op de Zaanse Schans. Het pand is gelegen aan het Schipperplein en staat op 350 houten heipalen. Hier kunnen bezoekers niet alleen genieten van alles wat er te zien is, maar ook de historische sfeer van een authentiek pakhuis uit de 18e eeuw ervaren.

Ook nu weer staan pakhuis ‘De Lelie’ en ‘De Vrede’ naast elkaar, net als vroeger aan de Watermolenstraat in Westzaan.