Verfmolen ‘De Kat’


Verfmolen De Kat

Op ambachtelijke wijze worden hier nog steeds de kleurstoffen van Rembrandt gemaakt…

Verfmolen ‘De Kat’ is een unieke molen in de Zaanstreek, waar grondstoffen worden verwerkt tot pigmenten voor ambachtelijke verfproductie, dit volgens het recept van de wereldberoemde schilder Rembrandt van Rijn. De molen werd in 1646 op deze plek gebouwd; de geschiedenis omvat een brand in 1781, met daarna een wederopbouw. In 1904 werd de molen onttakeld tot stellinghoogte, maar in 1960 werd het weer een complete molen, dankzij het molenlijf van verfmolen ‘De Duinjager’ dat op de onderbouw werd geplaatst. Deze reconstructie bracht de molen weer terug in volle glorie.

Met jaarlijks ca. 130.000 bezoekers is dit de drukstbezochte molen van Nederland. Vanaf de hoge stelling biedt de molen een adembenemend uitzicht over de rivier en de polder. De molen heeft twee koppels stenen: voor krijt en voor verfstoffen. Molenaar Kempenaar is een meester in oude verftechnieken en zijn pigmenten zijn zeer gewild over de hele wereld, vooral bij kunstenaars en restaurateurs, waaronder het Rembrandthuis en het Van Gogh Museum.

Verfmolen De Kat
Verfmolen De Kat

Het gemalen krijt van de molen wordt gebruikt voor diverse toepassingen, zoals het markeren van witte lijnen op sportvelden, maar ook wordt het geleverd aan de Forbo fabriek, waar het in linoleum wordt verwerkt. Naast de molen staat een krijtschuur waarvan de wanden kunnen worden geopend, om het krijt (uit de Champagne streek) te laten drogen.

Totaal hebben er in de Zaanstreek zo’n 50 verfmolens gestaan, waarvan Verfmolen ‘De Kat’ de enige overgebleven verfmolen ter wereld is. In de winkel van Verfmolen ‘De Kat’ zijn vele unieke verfproducten te koop, maar ook is er een ruime keuze uit leuke en originele ‘molen’-souvenirs!

Verfmolen De Kat

Aanleg van de Zaanse Schans in 1960, met op de achtergrond Verfmolen De Kat

Verfmolen De Kat

Het Oostzijderveld te Zaandam in 1885, met rechts molen ‘De Duinjager’ (1696) waarvan het molenlijf later op ‘De Kat’ is geplaatst

Rijksmonument 1646
Herplaatsing molenlijf 1960
(voorheen Oostzijderveld, Zaandam)

 • Molen

 • Kalverringdijk 29, 1509 BT  Zaandam

 • Entree: BETAALD
  Museumkaart – GRATIS
  I Amsterdam Card – GRATIS
  VriendenLoterij VIP-kaart – GRATIS

 • Geopend: Dagelijks 9.00 – 16.30

 • 075-6210477