Kalverringdijk 11


Kalverringdijk 11

Vroeger ‘Apotheek Van Sante’, een begrip in de Zaanstreek…

Kalverringdijk 11 is het allereerste huis dat op de Zaanse Schans werd herbouwd in 1959. Het huis stond oorspronkelijk aan de Westzijde in Zaandam. Vroeger was dit pand in gebruik als ‘Apotheek Van Sante’, een begrip in de Zaanstreek. Vanwege de aanleg van de Beatrixbrug moest het pand wijken voor dit nieuwe bouwproject. Na de herbouw was het lange tijd het enige huis op de Zaanse Schans, omdat de bouwactiviteiten door bestedingsbeperkingen in de late jaren vijftig stil kwamen te liggen.

De eerste echte bewoners van de Zaanse Schans waren de heer en mevrouw Bosman, die er in 1961 kwamen wonen, samen met hun vier kinderen. In mosterdmolen ‘De Huisman’ begon de heer Bosman met de productie van de inmiddels legendarische Zaanse mosterd, die in vele recepten en voedingsmiddelen wordt gebruikt en in geen enkel Zaans huishouden mag ontbreken. Inmiddels is deze echte Zaanse mosterd vermaard in heel Nederland en ook ver daarbuiten. De mosterd wordt nog steeds geproduceerd door zoon Frank Bosman en bij zo’n beetje alle supermarkten verkocht.

Kalverringdijk 11

Het huis van Apotheek Van Sante, wat hier direct achter het winkelgebouw staat, was het eerste huis dat in 1959 op de Zaanse Schans herbouwd werd

Kalverringdijk 11

Rijksmonument ca. 1700
Herplaatsing 1961
(voorheen Westzijde 10, Zaandam)

  • Woonhuis

  • Kalverringdijk 11

  • Niet te bezoeken

    De woningen op de Zaanse Schans tonen de authentieke en historische Zaanse houtbouw. De woningen zijn bewoond, dus die kun je niet bezoeken. Bekijk ze vanaf een afstandje en houd s.v.p. rekening met de bewoners.
    Geniet van de omgeving en van een heerlijk dagje Zaanse Schans!