Zeilenmakerspad 3


Zeilenmakerspad 3

‘Geloof oprecht, ’t komt al terecht’, het huis heeft de watersnood van 1916 overleeft…

Zeilenmakerspad nummer 3 is een prachtig symmetrisch pand, dat gebouwd werd omstreeks 1750 en oorspronkelijk in Zaandam stond. Het heeft flink geleden tijdens de watersnood van 1916, maar gelukkig is veel van het authentieke interieur bewaard gebleven. Boven de zogeheten ‘dooddeur’ aan de voorzijde staat een vrome tekst geschilderd: “Geloof oprecht, ’t komt al terecht”. Om de hoek, als het ware ‘achterom’, is de werkelijke voordeur te zien, in een uitbouw met bel en brievenbus. Als bij alle paden bevinden zich achter de groene hekjes langs de sloot de ‘bleekveldjes’; hier werd de was gedroogd en gebleekt.

Hoewel het pand in slechte staat werd aangetroffen, bevatte het een dermate aantal typisch Zaanse elementen, dat het behoud en de restauratie ervan op de Zaanse Schans te rechtvaardigen was. Gedegen onderzoek leverde veel gegevens op, waardoor het huis vrijwel volledig in zijn oorspronkelijke staat kon worden gerestaureerd en geschikt werd gemaakt voor hedendaags woongemak. Het huis heeft zijn oude charme behouden en ademt nog steeds de sfeer van de 18e eeuw.

Zeilenmakerspad 3

Het houten huis Sint Cathrijnepad 1-2 onderweg naar Zeilenmakerspad 3 op de Zaanse Schans

Rijksmonument ca. 1750
Herplaatsing 1966
(voorheen St. Cathrijnepad 1-2, Zaandam)

  • Woonhuis

  • Zeilenmakerspad 3

  • Niet te bezoeken

    De woningen op de Zaanse Schans tonen de authentieke en historische Zaanse houtbouw. De woningen zijn bewoond, dus die kun je niet bezoeken. Bekijk ze vanaf een afstandje en houd s.v.p. rekening met de bewoners.
    Geniet van de omgeving en van een heerlijk dagje Zaanse Schans!