Oliemolen ‘De Os’


Oliemolen De Os

Een molen zonder kap en wieken (‘doofpot’); eerst omgebouwd tot fabriekje, maar tegenwoordig woonhuis…

Deze oliemolen stamt uit de 17e eeuw en is nu een zogenaamde ’doofpot’. In 1916 zijn de kap, stelling en wieken verwijderd, waarna de oliemolen nog een tijdje met behulp van een motor in gebruik is geweest. Tegenwoordig wonen er twee families in.

De eerste vermelding van oliemolen ‘De Os’ dateert uit 1663. In 1915 werd de molen eigendom van de grootvader van de huidige eigenaar, die er cacaodoppen mee perste met behulp van een elektromotor. Tijdens de overgang naar machinale productie werden molens vaak gedeeltelijk ontmanteld, maar bleef de productie in het molenlijf plaatsvinden. In ‘De Os’ is nog steeds het originele drijfwerk uit de tijd van de windmolen aanwezig.

‘De Os’ is de enige molen op de Zaanse Schans die nog in particulier eigendom is.

Oliemolen De Os

Op de achtergrond oliemolen De Os in volle glorie, gefotografeerd tijdens een zeilwedstrijd van de ‘Zaanlandsche Zeil Vereeniging’ in 1898

Oliemolen De Os

Voorwerkswiel voor molen ‘De Os’ bij molenmakerij Gebr. Husslage

Rijksmonument 1663
(oorspronkelijke locatie)

  • Woonhuis

  • Kalverringdijk 33, 1509 BT  Zaandam

  • Niet te bezoeken

    De woningen op de Zaanse Schans tonen de authentieke en historische Zaanse houtbouw. De woningen zijn bewoond, dus die kun je niet bezoeken. Bekijk ze vanaf een afstandje en houd s.v.p. rekening met de bewoners. Geniet van de omgeving en van een heerlijk dagje Zaanse Schans!