Geschenkenwinkel ‘Orse-Ket aan ’t Glop’


Geschenkenwinkel Orse-Ket aan ’t Glop

Vroeger boekwinkeltje dat in Zaandam bekend stond als spookhuis… nu een geschenkenwinkel waar ook zeep wordt gemaakt!

Orse Ket aan ’t Glop is een prachtige Zaanse winkel die uit de 19e eeuw stamt, maar het voorhuis heeft een veel oudere oorsprong, namelijk rond 1630. Het pand is gelegen naast een open pleintje aan het water, ook wel bekend als een ‘glop’, waar vroeger materialen van schepen werden overgeladen. De constructie van het voorhuis dateert uit de 17e eeuw en dat is goed te zien in het pand: de kap van het huis wordt voor een belangrijk deel gestut door ‘eiken krommers’; kromgegroeide eikenstammen, die ook gebruikt werden in de scheepsbouw. Typerend voor die tijd zijn de glas-in-lood vensters boven de zogeheten ‘dooddeur’, die alleen bij bruiloften en begrafenissen werd gebruikt.

Geschenkenwinkel Orse-Ket aan ’t Glop

Voorheen stond dit pand aan de Rozengracht, waarin een boekwinkel annex bibliotheek was gevestigd, in Zaandam bekend als spookhuis. De karakteristieke etalage van het voormalige boekwinkeltje is nog steeds in gebruik. Een interessant detail is dat de houten planken tegen de voorgevel ‘gecanneleerd’ zijn; deze hergebruikte planken zijn afkomstig van zeilschepen en zitten vol met sleuven, zodat de matrozen een betere grip hadden op het natte dek.

Geschenkenwinkel Orse-Ket aan ’t Glop

Tegenwoordig is de winkel een plek waar unieke cadeau artikelen te vinden zijn en waar creatieve workshops worden gehouden. Ook is er een zeepziederij met een kleine museumruimte te bewonderen, waar nog op ambachtelijke wijze zeep wordt gemaakt. De Zaanstreek heeft een rijke geschiedenis omtrent zeep, zo staat aan de Veerdijk in Wormerveer nog het markante gebouw van zeepziederij ‘De Adelaar’, die daar in 1885 werd gevestigd.

Bij Orse Ket aan ’t Glop kun je diverse workshops volgen, zo kun je zelf zeep en Zaanse Vegan Bio Butter maken op basis van cacaoboter voor een heerlijk zachte huid. En ook is er een cursus kaarsen maken.

Daarnaast is er een Bed & Breakfast – met rondom uitzicht op de Zaan – gevestigd in het langgerekte achterhuis; een ‘luchthuis’ uit Krommenie.

Rijksmonument ca. 1630 en 19e eeuw
Herplaatsing 1970
(voorheen Rozengracht 1, Zaandam)

  • Winkel | Ambacht | Bed & Breakfast

  • Kalverringdijk 21, 1509 BT  Zaandam

  • Entree: GRATIS

  • Dagelijks geopend 9.00 – 17.00 uur
    inloopworkshops op woensdag,
    zaterdag en zondag tot 16.30 uur

  • 06-55553443 / 06-24123970