‘‘Trash & Treasures’ – Antiekwinkel ‘Het Jagershuis’


Trash & Treasures Het Jagershuis

Het oudste huis van de Zaanse Schans werd destijds bewoond door de familie Jager…

‘Het Jagershuis’ op het Zeilenmakerspad 2 is het oudste huis van de Zaanse Schans, gebouwd in 1623. Oorspronkelijk gevestigd aan het Jagerspad in Zaandam diende het daar tot 1956 als houthandel. Het is vernoemd naar Claes Jager, een houtkoper en houtzager die het letterlijk voor de wind ging met drie paltrokmolens in zijn bezit: De Groene Jager, De Rode Jager en De Jonge Jager.

‘Het Jagershuis’ is een uniek en historisch element op de Zaanse Schans, met zijn oude architectuur en prachtige details uit de gotische periode. De geveltop van het huis heeft een prachtige makelaar met kerfsnitversiering en de glas-in-lood ruitjes rondom de deur, ook in gotische stijl, komen uit een kerk in Westzaan. In de tuin achter het huis is een originele waterput van IJsselklinkers te bewonderen, die bij het oorspronkelijke huis hoorde.

Het ‘oudste’ huis dateert uit de tijd dat de Zaanse verfindustrie nog niet tot wasdom was gekomen: het hout werd, net als bij schepen, beschermd door het te ‘teren’. In plaats van de latere (groene) hoogglansverf werden vele soorten ‘teer’ gebruikt: o.a. koolteer, carbolineum en Stockholmer teer, vandaar dat het huis geheel zwart is.

Trash & Treasures Het Jagershuis

Het pand is reeds langere tijd in gebruik als antiekwinkel en zo heeft ‘Trash & Treasures’ in het Jagerhuis voor iedereen iets bijzonders te bieden. Het is de perfecte plek om unieke souvenirs te vinden, of je nu een fervent verzamelaar bent of gewoon op zoek naar iets speciaals om mee naar huis te nemen…

‘Trash & Treasures’ is meer dan alleen een winkel; het is een reis terug in de tijd, een kans om het verleden te omarmen en te waarderen.

Trash & Treasures Het Jagershuis

De linker foto is begin jaren ’60 gemaakt voor de krant vanwege de verplaatsing van het Jagershuis naar de Zaanse Schans