Museum ‘Zaanse Tijd’


Museum Zaanse Tijd

Unieke collectie Nederlandse uurwerken, waaronder een ‘wereldklok’ uit 1755…

Aan de Kalverringdijk 3 bevindt zich het Museum ‘Zaanse Tijd’, een prachtig 18e-eeuws wevershuis dat oorspronkelijk in Assendelft stond. Het museum werd door prins Claus geopend in februari 1976 en huisvest een indrukwekkende verzameling uurwerken, bijeengebracht door Ber van der Molen. Deze unieke collectie omvat Nederlandse uurwerken van de afgelopen vijfhonderd jaar, variërend van rijke Amsterdamse staande horloges tot authentieke Zaanse klokken. Bijzondere pronkstukken zijn de 17e-eeuwse slingeruurwerken van Christiaan Huygens.

Museum Zaanse Tijd

De eerste wereldklok uit 1755

Een buitengewoon opmerkelijk stuk in de verzameling is de klok gemaakt door de Amsterdamse uurwerkmaker Gerrit Knip: de eerste wereldklok uit 1755! Deze klok heeft een schijf waarop de sterrenhemel van het Noordelijk halfrond is afgebeeld, inclusief de tekens van de dierenriem. Rondom deze sterrenhemel kun je de lokale tijd aflezen in 17 verschillende plaatsen over de hele wereld, variërend van Batavia (nu Jakarta) in voormalig Nederlands Oost-Indië tot Suriname. Deze klok bood rijke handelaren met belangen in de Oost- en West-Indische Compagnie de mogelijkheid om aan hun gasten te tonen hoe laat het was aan de andere kant van de wereld, lang voordat officiële tijdzones werden geïntroduceerd. Het omhulsel van deze klok is een antieke gefineerde Lodewijk XVI kast, wat het geheel een extra vleugje historische pracht geeft.

Het museum biedt een boeiend overzicht van de geschiedenis van tijdmeting, waarbij men niet alleen kennismaakt met de Nederlandse inbreng in de ontwikkeling, maar ook met de diversiteit aan methoden door de eeuwen heen. Bezoekers kunnen zelfs waterklokken van de oude Egyptenaren aanschouwen, zij het in nabootsing. De oudste collectie kerkuurwerken van Nederland is ook te bewonderen in het Museum Zaanse Tijd.

Museum Zaanse Tijd

Het voormalige wevershuis is geheel ingericht als museum en straalt een historische sfeer uit. Voor de oostgevel aan de Kalverringdijk zijn sierelementen in de Lodewijk XV stijl gebruikt, afkomstig van een huis aan het Gorterspad 7 te Zaandijk. Deze charmante plek biedt bezoekers de mogelijkheid om de ontwikkeling van uurwerken en tijdmeting te ontdekken, terwijl ze tevens kunnen genieten van het prachtige vakmanschap waarmee het pand tot stand is gekomen.

Museum Zaanse Tijd

Het voormalige wevershuis is geheel ingericht als museum en straalt een historische sfeer uit

Rijksmonument ca. 1675
Herplaatsing 1974

(originele locatie Dorpsstraat 515, Assendelft)

 • Museum

 • Kalverringdijk 3, 1509 BT  Zaandam

 • Entree: BETAALD
  Museumkaart – GRATIS
  I Amsterdam Card – GRATIS
  VriendenLoterij VIP-kaart – GRATIS

 • Dagelijks geopend:
  april t/m sept. 10.00 -17.00
  okt. t/m maart 11.00 – 16.00

 • 075-6179769