Kuiperij ‘Tiemstra’ uit Oostzaan


Kuiperij Tiemstra

In de vroegere scheepswerf van Wed. K. Brouwer uit Zaandam is nu een oude kuiperij uit Oostzaan ondergebracht…

Oorspronkelijk werd het pand op Kraaienpad 2 rond 1850 gebouwd aan het Rustenburg in Zaandam. Deze voormalige scheepswerf werd vaak gebruikt voor de bouw van pramen. De platte pramen werden hier ook hersteld, deze werden destijds uit het water getrokken met behulp van een originele scheepshelling. Opvallend zijn de scharnieren in de voorgevel, waarmee de gevel vrijwel geheel geopend kon worden om schepen door te laten. Naast het gebouw staat een losstaande, stenen oven die werd gebruikt voor het verwarmen van de ‘pek’, een teerachtige substantie die werd gebruikt voor het onderhoud van de schepen.

Kuiperij Tiemstra

Tegenwoordig is hier de unieke en authentieke kuiperij van Tiemstra uit Oostzaan te bewonderen. Door de industrialisatie van de Zaanstreek was er een toenemende behoefte aan opslag van goederen. Vanzelfsprekend was er ook veel vraag naar kuipen, tonnen en vaten. ‘Kuipen’ is een bijzonder ambacht, omdat het vervaardigen van een houten vat geen eenvoudige taak is. Een vat moet geschikt zijn voor het bewaren en vervoeren van diverse materialen, zoals meel, specerijen, oliën en zelfs water. Het is van groot belang dat er niets lekt; en al helemaal niet bij gevaarlijke stoffen zoals buskruit! In de kuiperij zie je hoe de vaten met zorg en vakmanschap werden gemaakt, met behulp van traditionele gereedschappen en technieken.

De kuiperij weerspiegelt de geest van de laatste Zaanse kuiper en is een eerbetoon aan Jaap Tiemstra, die de werkplaats naliet na zijn overlijden in 1999. De Kuiperij wordt beheerd door het Zaans Museum.

Kuiperij Tiemstra

De scheepswerf van Wed. K. Brouwer op de oude plek aan het Rustenburg in Zaandam

Gemeentelijk Monument ca. 1850 Herplaatsing 1970 (voorheen Rustenburg, Zaandam)

 

 • Ambacht | Museum

 • Kraaienpad 2, 1509 AX  Zaandam

 • Entree: BETAALD
  Museumkaart – GRATIS
  I Amsterdam Card – GRATIS
  VriendenLoterij VIP-kaart – GRATIS

 • Geopend 10.00 – 17.00
  * incidenteel kan de Kuiperij  gesloten zijn…
 • 075-6810000