Tinnegieterij ‘De Tinkoepel’


Dagelijks demonstraties tinnegieten in deze 18e eeuwse theekoepel…

Achter de Zaanse kralentuin bij de brug over de Zaan staat de Tinkoepel waar nog dagelijks het oude ambacht tinnegieten wordt gedemonstreerd. De Tinkoepel is één van de laatste tinnegieterijen van Nederland; je kunt hier nog steeds zien hoe tin wordt gesmolten en met de hand wordt gegoten in authentieke bronzen mallen, waarvan de oudste uit de 13e eeuw stamt.

Historie

Oorspronkelijk was de Tinkoepel een theekoepel, afkomstig uit de tuin van een voornaam Zaans huis. Theekoepels zijn een typisch Nederlands verschijnsel uit de 17e eeuw, gebouwd voor de welgestelden om thee te drinken en te genieten van het uitzicht. Vanuit deze koepel keken de Zaanse kooplui uit over de levendige rivier de Zaan, waar ze hun handel – en die van hun concurrenten – voorbij zagen komen. In 1967 werd de rococo-koepel op spectaculaire wijze, hangend in een drijvende bok, vanuit Zaandam naar de Zaanse Schans gebracht.De Tinkoepel wordt nu gerund door de derde generatie Blaauboer. Net als de eerste tinnegieter Hermannes Tollenaar in de 19e eeuw, zetten zij nog steeds hun eigen meesterteken op de gegoten tinproducten.
In 2014 ontvingen zij in China de titel ‘Masters Of Folk Arts & Crafts’ bij de Internationale expositie voor Ambachten en Volkscultuur.
Het ambacht tinnegieten wordt hier met trots voortgezet en het pandje heeft zijn oorspronkelijke karakter en prachtige gemarmerde vloer behouden.

Tinnegieterij De Tinkoepel

In deze authentieke koepel vind je een ruime keuze aan originele tinproducten van klein tot groot, waarvan vele volledig handgemaakt zijn… voor ieder wat wils!