Kalverringdijk 9


Kalverringdijk 9

Pand ‘De Beschuitmand’, met gietijzeren levensboom ornament…

Kalverringdijk 9 (links op de foto) is een uniek pand dat is samengesteld uit twee voormalige panden uit Zaandam, die vanwege de aanleg van wegen voor de Beatrixbrug moesten worden verwijderd. Beide panden waren te klein om afzonderlijk geschikt te zijn voor hedendaagse bewoning, dus werden ze samengevoegd en herbouwd tot één huis. Het resultaat is een sfeervol huis met twee kamers en een keuken op de begane grond, en twee slaapkamers op de verdieping.

Het pand is duidelijk te herkennen aan de strakke gevel en de stenen draagmuren in het voorhuis, die kenmerkend zijn voor de 19e-eeuwse bouwstijl. Opvallend is ook de sobere klokgevel, het gietijzeren levensboomornament in het bovenlicht en de stenen onderpui, als teken van welstand. Hoewel het achterhuis oorspronkelijk uit Koog aan de Zaan kwam, stond het geheel bekend als de ‘Beschuitmand’ in Zaandam. De samenvoeging van deze panden creëerde een karaktervolle woning met een interessante geschiedenis. Het pand is geschilderd in hoogglansverf, een uitvinding van rond 1830.

Kalverringdijk 9

De ‘Beschuitmand’ aan de Oostzijde 8 in Zaandam

Rijksmonument ca. 1830
Herplaatsing 1969
(voorheen Oostzijde 8 en
Bloemgracht 21, Zaandam)

  • Woonhuis

  • Kalverringdijk 9

  • Niet te bezoeken

    De woningen op de Zaanse Schans tonen de authentieke en historische Zaanse houtbouw. De woningen zijn bewoond, dus die kun je niet bezoeken. Bekijk ze vanaf een afstandje en houd s.v.p. rekening met de bewoners.
    Geniet van de omgeving en van een heerlijk dagje Zaanse Schans!