Kaasboerderij ‘De Catharina Hoeve’


Kaasboerderij De Catharina Hoeve

Hier kun je het productieproces van kaas zien… en de vele soorten proeven!

Kaasboerderij ‘De Catharina Hoeve’ is een nabootsing van een Oostzaanse boerderij, geschonken door Albert Heijn ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Ahold in 1987.

Het is een prachtige boerderij met een vrijstaand woonhuis, waarbij oude balken zijn gebruikt voor de bouw. Het deurkalf in de schuur laat het blauwe logo van Ahold zien.

Het erf van de boerderij is bereikbaar via het Zeilenmakerspad. Het naastgelegen woonhuis is een rijksmonument, eigendom van de kaasmakerij die er nu gevestigd is. De hooi- en staldeuren bevinden zich aan de kant van de sloten van de Kalverpolder, omdat vroeger alle vervoer plaatsvond via het water.

In 2008 werd een Noord-Hollandse pannenschuur toegevoegd, typerend voor Noord-Holland, maar tegenwoordig erg zeldzaam. Het geheel werd ontworpen door architect Cornelis de Jong uit Middenbeemster.

Kaasboerderij De Catharina Hoeve

In de Kaasmakerij worden dagelijks demonstraties kaasmaken gegeven, waarbij je alle productiestappen van het kaasmaken te zien krijgt. Vanzelfsprekend kun je al die soorten kaas ook proeven, zoals de wereldberoemde Edammer kaas en Gouda kaas, maar ook geiten-, schapen-, en brandnetelkaas. En natuurlijk zijn al die soorten kaas ook te koop in de boerderijwinkel… geniet er lekker van!

Kaasboerderij De Catharina Hoeve
Kaasboerderij De Catharina Hoeve

Slaan van de eerste paal voor de kaasboerderij op de Zaanse Schans
door de heer Albert Heijn in 1987

Gemeentelijk Monument 1987
Ontwerp: Cornelis de Jong
naar oude voorbeelden