WIJ KIJKEN ER NAAR UIT OM JE WELKOM TE HETEN

Plan je bezoek aan de Zaanse Schans

Je hoeft geen toegangskaart te kopen, de gehele Zaanse Schans is 365 dagen per jaar gratis te bezoeken. Dagelijks kunnen 11 winkels, 3 restaurants, 7 ambachten en 3 musea gratis bezocht worden; de molens en de overige 2 ambachten en 3 musea kunnen tegen betaling bezocht worden. Raadpleeg voor meer informatie hierover onderstaand overzicht.

Auto


Stel de navigatie in op ‘SCHANSEND 7 – ZAANDAM’
(Parkeerplaats van de Zaanse Schans)

Parkeertarief:
Personenauto’s € 15,00
Touringcars  € 35,00 / € 45,00 / € 55,00 (afhankelijk van het seizoen)

Prijs per dag, het is helaas niet mogelijk om per uur te betalen en – let op! – er kan alleen worden afgerekend met een pinpas of creditcard.

Plan je route naar het parkeerterrein van de Zaanse Schans

Trein


Station Zaandijk – Zaanse Schans ligt op slechts 15 minuten loopafstand van de Zaanse Schans.

Het duurt gemiddeld 17 minuten om van Amsterdam CS naar Zaandijk-Zaanse Schans te reizen.

Plan uw reis op 9292.nl of ns.nl
.
.

Looproute van station Zaandijk naar de Zaanse Schans

Je kunt tijdens je bezoek gebruik maken van onze digitale plattegrond; wil je liever een plattegrond uitprinten voor gebruik tijdens je bezoek aan de Zaanse Schans, klik dan onderstaand.

  • De buslijnen vanaf Amsterdam Centraal Station naar de Zaanse Schans worden verzorgd door EBS (momenteel werkzaamheden en omleidingen, ons advies: neem de trein).

  • Met de fiets is de Zaanse Schans goed te bereiken. Op de Schans zelf is fietsen niet toegestaan vanwege de smalle bruggetjes en paden.

  • Vanaf 1 april tot 1 oktober is er een fietstaxi beschikbaar tussen treinstation Zaandijk – Zaanse Schans en de Zaanse Schans. Kijk op: enjoybikes.nl

  • Op de Zaanse Schans zijn geen parkeerplaatsen voor campers beschikbaar, wel kun je terecht op de Diederik Sonoyweg 9A bij Van Egdom tussen 8.00 en 16.00 uur. Ook is er nog een locatie beschikbaar voor campers aan de wandelweg in Wormerveer.

  • Kom aan boord bij de Windmillhopper voor een unieke rondvaart langs de iconische windmolens van de Zaanse Schans! Reserveer op: www.windmillhopper.nl
  • Wil je vanaf de molens op de dijk naar de overkant varen? Neem het het pontje (voetveer) naast molen ‘De Bonte Hen’. www.voetveerzaandijk.nl

FAQ: veelgestelde vragen over de Zaanse Schans

De Zaanse Schans is een prachtig historisch molendorp met eeuwenoude molens en
groene houten huizen. Het is geen openluchtmuseum, maar een bijzonder openbaar gebied,
een ‘gewone woonwijk’ in de gemeente Zaanstad.

Dat klopt, je kunt ons dorp gewoon gratis bezoeken. Je betaalt geen entreeprijs, dus je hebt geen ‘Zaanse Schans ticket’ nodig.
De molens en sommige musea rekenen een entreeprijs. Koop je kaartje gewoon bij de musea en molens die je wil bezoeken.
Let op: je betaalt wel kosten voor het parkeren.

Ja, bezoek de molens zoals De Huisman, De Kat, De Zoeker, Het Jonge Schaap en De Bonte Hen op de Zaanse Schans.
Let op: de molens en sommige musea rekenen een entreeprijs. Koop je kaartje gewoon bij de musea en molens die je wil bezoeken.

De woningen op de Zaanse Schans tonen de authentieke en historische Zaanse houtbouw. De woningen zijn veelal bewoond, dus die kun je niet bezoeken. Bekijk ze vanaf een afstandje om de bewoners niet te storen, geniet van de omgeving en kom wandelen door ons molendorp dat je terugbrengt in de tijd. Een bezoek aan de Schans is een van de meest bijzondere uitjes in Nederland.

De gehele Zaanse Schans is 365 dagen per jaar gratis te bezoeken omdat het een openbaar gebied is. Dagelijks kunnen 11 winkels, 3 restaurants, 7 ambachten en 3 musea gratis bezocht worden; de molens en de overige 2 ambachten en 3 musea kunnen tegen betaling bezocht worden.

We zijn een woon- en werkbuurt, dus geen (attractie)park of openluchtmuseum. Daarom is het dorp 365 dagen per jaar te bezoeken, ook tijdens feestdagen. Let op: niet alle molens en musea zijn open tijdens feestdagen. Bekijk de interactieve kaart voor de openingstijden.

Ja, er zijn toiletten bij de hoofdingang en op de dijk richting de molens. Het zijn openbare toiletten, waar je €1,00 afrekent (let op: alleen pinpas of creditcard). Er is bij de hoofdingang bij de parkeerplaats een invalidentoilet beschikbaar, net als een douche en een commode.

Je hoeft geen tickets te kopen voor de Zaanse Schans; het is een openbaar gebied dat voor iedereen gratis toegankelijk is – 365 dagen per jaar. Ook de vele winkels, ambachten, restaurants en het natuurgebied zijn gratis te bezoeken. Alleen voor de molens en enkele musea wordt een entreeprijs gevraagd.

Honden zijn aangelijnd welkom op de Zaanse Schans, maar niet op alle locaties. Zo worden bij enkele musea geen honden toegelaten.

Op bijna alle locaties kun je contant (en met pinpas of creditcard) betalen, maar voor de toiletten en het parkeren kan alleen met pinpas of creditcard betaald worden; contant is hier helaas niet mogelijk.

Er is helaas geen ATM op de Zaanse Schans, maar je kunt overal met een pinpas of creditcard terecht.

In het Zaans Museum (het moderne gebouw bij de parkeerplaats) vind je de ‘lost and found’ bij de informatiebalie.

Het tarief voor personenauto’s bedraagt € 15,00 voor een hele dag parkeren. Helaas is het niet mogelijk om per uur te betalen.
Let op: er kan alleen worden afgerekend met een pinpas of creditcard.
Voor touringcars wordt € 35,00 / € 45,00 / € 55,00 in rekening gebracht afhankelijk van het seizoen.

De openingstijden per locatie kunnen per seizoen verschillen. Op de website vind je alle openingstijden, maar je kunt ervan uitgaan dat het merendeel van de locaties dagelijks geopend is tussen 9.00 en 17.00 uur.

Doordat de Zaanse Schans stamt uit de 17e en 18e eeuw zijn de paden, bruggetjes en panden niet altijd rolstoelvriendelijk. Desalniettemin is een dagje Zaanse Schans met een rolstoel zeker mogelijk. Er zijn parkeerplaatsen en toiletten voor mindervaliden beschikbaar. Bij het Zaans Museum kunnen eventueel rolstoelen gereserveerd worden.