Kalverringdijk 7


Kalverringdijk 7

Het enige houten huis met twee verdiepingen op de Zaanse Schans…

Het pand op Kalverringdijk 7 is een unieke verschijning op de Zaanse Schans, aangezien het als enige woning twee verdiepingen heeft. Dergelijke panden met een extra verdieping zijn zeldzaam in de Zaanse houtbouw. Het gebouw bestaat volledig uit grenenhout en heeft een goed bewaard gebleven houten draagconstructie. Hoewel de 18e en 19e-eeuwse voorgevel zwaar beschadigd was, kon deze gereconstrueerd worden door architect Cornelis de Jong aan de hand van een oude foto en een uitgebreide studie van het pand.

Voordat het naar de Zaanse Schans werd verplaatst, diende het pand als winkelpand voor een manufacturenhandel en een groentezaak. Het huis dateert uit ongeveer 1650 en wordt gekenmerkt door een prachtig houtgesneden kuif. In de jaren zestig werd het op een dieplader vanuit de Noorderkerkstraat in hartje Zaandam naar de Kalverpolder vervoerd, waar het nu een opvallende en historische aanwinst is voor de Zaanse Schans.

Kalverringdijk 7

Het pand Noorderkerkstraat 7 wordt in 1963 naar Kalverringdijk 7 op de Zaanse Schans vervoerd

Rijksmonument ca. 1650
Herplaatsing 1965
(voorheen Noorderkerkstraat 7, Zaandam)

  • Woonhuis

  • Kalverringdijk 7

  • Niet te bezoeken

    De woningen op de Zaanse Schans tonen de authentieke en historische Zaanse houtbouw. De woningen zijn bewoond, dus die kun je niet bezoeken. Bekijk ze vanaf een afstandje en houd s.v.p. rekening met de bewoners.
    Geniet van de omgeving en van een heerlijk dagje Zaanse Schans!