Kalverringdijk 8


Kalverringdijk 8

Origineel Zaans houten pand met traditionele makelaars op de nok…

Het pand heeft een authentiek ontwerp, met opvallende kenmerken zoals de traditionele gevelmakelaars op de nok van het dak, vaak in de vorm van een kurkentrekker. Oorspronkelijk was de ‘makelaar’ bedoeld om de dakspanten en de nokbalk met elkaar te verbinden en daarmee dit van oudsher zwakste punt van de constructie te beschermen tegen storm, regen en lekkage. Het oude woord ‘makelen’ stamt uit de middeleeuwen en betekent ‘verbinden’. In de loop van de tijd groeiden deze ornamenten uit tot symbolen die de bewoners ‘dichter bij de hemel’ brachten.

Door een fabrieksuitbreiding werd dit pand aan stichting de Zaanse Schans geschonken. Het huis werd in twee gedeelten naar de Zaanse Schans gebracht. Aan de buitenkant moest veel van het hout worden vervangen, maar het oorspronkelijke interieur met schoorsteen en betegelde wanden is intact gebleven. Op basis van gevonden pengaten is een dooddeur (alleen in gebruik bij bruiloften en begrafenissen) in de voorgevel gereconstrueerd. Het huis heeft een walhuisje, zodat je vanuit huis in de sloot de was kon doen.

Kalverringdijk 8

Kalverringdijk 8 in aanbouw op de Zaanse Schans, duidelijk is het walhuisje te zien van waaruit men de was kon doen in de sloot

Gemeentelijk monument ca. 1750
Herplaatsing 1969
(voorheen Oostzijde 322-324, Zaandam)

  • Woonhuis

  • Kalverringdijk 8

  • Niet te bezoeken

    De woningen op de Zaanse Schans tonen de authentieke en historische Zaanse houtbouw. De woningen zijn bewoond, dus die kun je niet bezoeken. Bekijk ze vanaf een afstandje en houd s.v.p. rekening met de bewoners.
    Geniet van de omgeving en van een heerlijk dagje Zaanse Schans!