Oliemolen ‘De Zoeker’


Oliemolen De Zoeker

De oudste molen van de Zaanse Schans perst nu olie, maar pompte heel vroeger water…

Bij oliemolen ‘De Zoeker’ wordt nog dagelijks op authentieke wijze olie uit zaden en pinda’s ‘geslagen’. In de naastgelegen molenschuur woont de molenaar met zijn gezin. De molen werd oorspronkelijk in 1609 gebouwd als poldermolen om samen met andere molens de Beemsterpolder droog te malen, daarna werd de molen in 1672 verplaatst naar het Westzijderveld te Zaandijk en omgebouwd tot industriemolen. Door de jaren heen heeft de Zoeker gefunctioneerd als oliemolen, vanaf 1891 als verfmolen en cacaomolen, om daarna opnieuw te worden omgebouwd tot oliemolen.

Pinda-olie, ‘geslagen’ in oliemolen ‘De Zoeker’… deze heldere pinda-olie heeft een hoog kookpunt en is zeer geschikt om te wokken, bakken en frituren; en ook voor het maken van mayonaise, sausjes en dressings is deze olie perfect!

Oliemolen De Zoeker

Historie

Een zware windhoos die in 1925 grote schade aanrichtte aan ‘De Zoeker’ was destijds de directe aanleiding tot het oprichten van Vereniging ‘De Zaansche Molen’. De molen werd weer opgeknapt, maar stond 40 jaar later in de weg bij de uitbreidingsplannen van Zaandijk, zodat de gemeente hem voor één gulden overdeed aan de Vereniging om hem te laten verplaatsen.

Het spectaculaire transport vond plaats in de nacht van 1 op 2 augustus 1968. Het molenlijf (dat ruim 18 ton weegt) en de kap werden over de bovenleiding van het spoor in Zaandijk getild, om verder over weg en water naar de Kalverringdijk te worden overgebracht. Daar werd het molenlijf geplaatst op de gereedgemaakte onderbouw op de plek waar ooit de afgebrande molen ‘De Wind’ had gestaan; het transport van oliemolen ‘De Zoeker’ was in 1968 wereldnieuws. De hele verhuizing duurde uiteindelijk ruim 24 uur en op de oude plek kon toen de wijk ‘Nieuw Rooswijk’ worden gebouwd.

Rijksmonument ca. 1609 (1673)
Herplaatsing 1968
(voorheen Westzijderveld, Zaandijk)

 • Molen

 • Kalverringdijk 31, 1509 BT  Zaandam

 • Entree: BETAALD
  Museumkaart – GRATIS
  I Amsterdam Card – GRATIS
  VriendenLoterij VIP-kaart – GRATIS

 • Geopend: Alleen open op zaterdag
  9.30 – 16.30 en voor groepsbezoek

 • 075-6287942