Houtzaagmolen ‘Het Klaverblad’


Houtzaagmolen Het Klaverblad

De naam ‘Klaverblad’ is een verwijzing naar de vier dochters van de molenaar…

Lattenzager ‘Het Klaverblad’ is het indrukwekkende resultaat van dertig jaar toewijding van de eigenaar, die deze molen eigenhandig bouwde. De molen is een wipmolen op stelling en werd ondergebracht in Stichting ‘Het Klaverblad’ in 1986. De molen bevat een lintzaag, waarmee eenvoudig zaagwerk kan worden verricht, terwijl de schuur op het terrein beschikbaar is voor evenementen.

De bouw van de molen begon in 1973, en met doorzettingsvermogen en eigen financiële middelen werd hij in 2005 voltooid. Het is een ‘lattenpikker’, een houtzaagmolen voor kleinere houtafmetingen. Zelfs het kleine huisje boven het water, het ‘skaithoisie’, werd door de eigenaar zelf gebouwd. De tekst op de deur, in onvervalst Zaans, luidt: “Manne, Allienig as je met de broek of moete magge jollie op het skaithoisie. Aars in het riet pisse”. Vrij vertaald betekent dit zoiets als: “Mannen, alleen als je broek uit moet mogen jullie op het schijthuisje, anders moeten jullie in het riet plassen”.

In 2005, toen het werk voltooid was, vernoemde hij de molen naar zijn grootste geluk: zijn vier dochters. In het huisje op het molenerf brachten hij en zijn gezin bijkans alle weekenden en vakanties door, zodat pa gestaag kon blijven werken aan zijn molen, die tegenwoordig door één van de dochters wordt beheerd.

‘Het Klaverblad’ is niet alleen een molen, maar ook een persoonlijk verhaal van toewijding en betekenis voor de eigenaar en zijn familie.

Houtzaagmolen Het Klaverblad

Ruud Pos is bouwer en eigenaar van houtzaagmolen ‘Het Klaverblad’