Zonnewijzerspad 5


Zonnewijzerspad 5

Dit arbeidershuisje werd vroeger door twee gezinnen bewoond…

Zonnewijzerspad 5 staat direct naast de boomgaard (die als nummer 3 wordt geteld). Het is een haast popperig arbeidershuisje uit Zaandijk, dat vroeger door twee gezinnen werd bewoond. De zijbeuk links bevatte de bedsteden, waarin de mensen vroeger ‘halfzittend’ sliepen – de hele nacht platliggen zou te veel bloed naar hun hersenen doen stromen, wat als levensbedreigend werd gezien.

Achter op het erf staat een oorspronkelijk waterput die zeer belangrijk was in de tijden vóór de waterleiding. Als men geen put had, en de regenton was leeg, dan haalde men het water uit de sloot. Dezelfde sloot waar de toiletten op uit kwamen… soms kon je de uitwerpselen voorbij zien drijven, wat de hygiëne niet bevorderde. Besmettelijke ziektes zijn tot in de 20e eeuw een groot gevaar gebleven.

In de sloot werd ook de was gedaan, getuige de ‘boenwal’ die men hier langs het water ziet. Vrijwel ieder huis in de Zaanstreek had een ‘boenwal’; een houten plankier waar emmers en vaten werden geboend en ook de afwas en de was werden gedaan. Daarom werden hier ook de ‘bleekveldjes’ aangelegd om de was te drogen en te bleken in de zon.

Zonnewijzerspad 5

Het huisje Zonnewijzerspad 5 stond voorheen aan het Ezelspad 13 in Koog aan de Zaan

Zonnewijzerspad 5

Rijksmonument ca. 1720
Herplaatsing 1968
(voorheen Ezelspad 13, Zaandijk)

  • Woonhuis

  • Zonnewijzerspad 5

  • Niet te bezoeken

    De woningen op de Zaanse Schans tonen de authentieke en historische Zaanse houtbouw. De woningen zijn bewoond, dus die kun je niet bezoeken. Bekijk ze vanaf een afstandje en houd s.v.p. rekening met de bewoners.
    Geniet van de omgeving en van een heerlijk dagje Zaanse Schans!