Restaurant ‘De Hoop op d’Swarte Walvis’


De Hoop op de Swarte Walvis

Restaurant ‘De Hoop op d’Swarte Walvis’, een vroeger Weeshuis uit Westzaan, met prachtige ‘smuiger’ en terras…

Restaurant De Hoop op d’Swarte Walvis is een bijzonder specialiteitenrestaurant, gevestigd in drie historische panden op de Zaanse Schans. Het complex omvat het voormalige dorpsweeshuis van Westzaan uit 1717, een koopmanshuisje en een 19e-eeuws pakhuis dat bekend stond als ‘Vleethuis’. In dit Vleethuis werd tijdens de winterperiode het scheepsgerei van de walvisvaarders en de vissers opgeslagen, die via Zaandam een open verbinding hadden naar de zee (mooi detail is de windvaan, die de windrichting toont op het plafond van de onderliggende zaal).

De Hoop op de Swarte Walvis

Het restaurant herbergt een unieke Commandeurskamer, die nog helemaal in de stijl van de walvisvaarders is ingericht. Met het prachtige uitzicht over de Zaan en de Gortershoek aan de overkant, waant men zich op een schip. Het restaurant is dan ook genoemd naar de walvisvaarder ‘De Hoop op d’Swarte Walvis’, die in de 17e eeuw vele reizen naar de Noordpool maakte.

Een bijzondere bezienswaardigheid in de grote zaal is een prachtige lila-kleurige tegelschouw met daarop een voorstelling van ‘Salomon’s Oordeel’ en andere bijbelverhalen. Een schitterend terras met uitzicht op de Zaan en de molens maakt het plaatje compleet.

De Hoop op de Swarte Walvis

De Hoop op d’Swarte Walvis heeft in de loop der jaren een indrukwekkende lijst van hooggeplaatste gasten mogen verwelkomen, waaronder koning Willem-Alexander en koningin Maxima, vele leden van de koninklijke familie, maar ook bijvoorbeeld Charles Aznavour en andere beroemdheden.

De Hoop op de Swarte Walvis

Tegenover het restaurant ligt de zogenaamde ‘Overtuin’ van ‘De Hoop op d’Swarte Walvis’, met een rozenboog, gele klinkertjes, een zonnewijzer en klassieke beelden tussen de haag. De welgestelden van vroeger genoten van een weids uitzicht door hun voortuin aan de overkant van de wegsloot aan te leggen. Dit alles maakt De Hoop op d’Swarte Walvis een unieke en historische plek op de Zaanse Schans waar culinair genieten en rijke geschiedenis hand in hand gaan.

De Hoop op de Swarte Walvis

Het voormalig weeshuis uit 1717 in Westzaan

Rijksmonument 1717
Herplaatsing 1966
(voorheen Weeshuis, Westzaan –
Van Hoogstraat 46, Koog aan de Zaan)

  • Restaurant

  • Kalverringdijk 15, 1509 BT  Zaandam

  • Entree: GRATIS

  • zondag t/m donderdag 12.00 – 18.00
    vrijdag + zaterdag 12.00 – 22.00

  • 075-6165629