Houtzaagmolen ‘Het Jonge Schaap’


Houtzaagmolen Het Jonge Schaap

Dagelijks worden hier gigantische boomstammen gezaagd, net zoals eeuwen geleden…

De originele houtzaagmolen ‘Het Jonge Schaap’ uit 1680 stond in Zaandam, maar werd gesloopt in 1942. Tussen 2005 en 2007 is een replica opgebouwd op de Zaanse Schans, gebaseerd op de eeuwenoude originele bouwtekeningen. Tevens zijn daarbij minutieuze metingen uit 1942 en ook moderne computertechnieken gebruikt. Het project werd mede opgezet om het vak van molenmaker te behouden voor toekomstige generaties. Eén van de jonge timmermannen die meehielp aan de herbouw is daarna de molenaar van ‘Het Jonge Schaap’ geworden, waar hij in de houtzagerij vooral lokaal hout verwerkt; zoals eiken-, iepen- en grenenhout.

Interieur houtzaagmolen ‘Het Jonge Schaap’

Het is de laatste bovenkruiende houtzaagmolen in Nederland, met een uniek zeskantig molenlijf en drie zaagramen, waarvan één ‘schulpraam’, om de schorskanten van de planken te zagen. ‘Het Jonge Schaap’ is gelegen aan de Kalverringdijk en heeft zelfs een expositiekelder onder de molen, van waaruit je tevens het zaagwerk van onderaf kunt bewonderen. Boomstammen liggen langs de dijk te ‘wateren’ in het authentieke houthaventje en worden via de helling de molen in getrokken om gezaagd te worden.

Deze blauwdruk werd in 1940 door de gebroeders Husslage gemaakt met de intentie om de molen later weer op te bouwen, wat uiteindelijk gebeurde tussen 2005 en 2007

Houtzaagmolen ‘Het Jonge Schaap’ is een uniek voorbeeld van de 17e-eeuwse houtzaag technologie die de Gouden eeuw in Nederland mogelijk maakte. Ooit waren er in de Zaanstreek ongeveer 109 bovenkruiende houtzaagmolens in bedrijf en ‘Het Jonge Schaap’ is daarvan de laatste. Een andere bijzonderheid is dat het een van de acht zeskante molens in Nederland is en daarvan de enige houtzaagmolen. De uitvoering van het project was in handen van Vereniging de Zaansche Molen en Stichting ‘Het Jonge Schaap’.

Houtzaagmolen Het Jonge Schaap

Houtzaagmolen ‘Het Jonge Schaap’ rondom 1930 in het Westzijderveld

Originele molen dateert uit 1680
Reconstructie – 2007
Gemeentelijk Monument
(voorheen Westzijderveld, Zaandijk)

 • Molen

 • Kalverringdijk 31a, 1509 BT  Zaandam

 • Entree: BETAALD
  Museumkaart – GRATIS
  I Amsterdam Card – GRATIS
  VriendenLoterij VIP-kaart – GRATIS

 • Geopend: Dagelijks 9.30 – 16.30

 • 075-6401377