Vrede Souvenirs – Pakhuis ‘Vrede’


Vrede Souvenirs

Een vierbeukig graanpakhuis; vol met souvenirs, geschenken en cadeaus…

“Een kapitaal, hecht, sterk en uitmuntend gesitueerd zaad- en graanpakhuis, genaamd Vreede”, zo werd het pakhuis in 1848 omschreven tijdens een veiling. Pakhuis ‘Vrede’ is te vinden op Schansend 1 aan het Schipperplein, naast de hoofdingang van de Zaanse Schans, op de grote parkeerplaats. Het plein is vernoemd naar de Zaankanter Jaap Schipper, de architect die het oorspronkelijke plan voor de Zaanse Schans ontwierp.

Pakhuis ‘Vrede’ is een vierbeukig pakhuis met vier bouwlagen, twee zolders en een vliering. Op de hogere verdiepingen zijn talloze steunpilaren te zien, die het gewicht van de opgeslagen zaden moesten dragen. De steile kap heeft een laag afhangend zadeldak met Oudhollandse pannen. Het robuuste pakhuis uit 1726 werd in juni 1993 overgebracht naar de Zaanse Schans; dit gebeurde door het pakhuis op dekschuiten en een dieplader te vervoeren, wat een spectaculair gezicht heeft opgeleverd.

Pakhuis ‘Vrede’ vanaf de Oostzijde per boot onderweg naar de Zaanse Schans

Aanvankelijk fungeerde het pakhuis als bezoekerscentrum, maar later werd op de tweede verdieping het kantoor van stichting De Zaanse Schans gevestigd en op de hoek de dienstlocatie van Parkeerbeheer. Op de gehele benedenverdieping van het pand is de geschenkenwinkel van Vrede Souvenirs gevestigd, waar je je kunt laten verrassen door het uitgebreide assortiment van unieke en bijzondere souvenirs; leuk om als herinnering of geschenk mee te nemen naar huis!

Vrede Souvenirs