Kalverringdijk 10


Kalverringdijk 10

‘Huisje van juffrouw Albestel’, die nukkig, grillig en niet gauw tevreden was…

Kalverringdijk 10 moest wijken uit het centrum van Koog aan de Zaan, toen daar midden jaren zestig het Coentunnelviaduct werd aangelegd. De 18e eeuwse koopmanswoning stond daar bekend als ‘het huis van juffrouw Albestel’. De bewoonster, Stijntje Kluijver-Smit stond bekend om haar nukken en grillen en veranderde voortdurend de indeling van het huis: ze bleef maar spullen bestellen… vandaar haar bijnaam.

De stenen voorgevel werd in zijn geheel, verpakt in een houten frame, overgebracht naar de Zaanse Schans. Boven de dooddeur midden in de gevel is een rustende Neptunus te zien. Ook dit huis staat op haar eigen eilandje en is slechts te bereiken via het sierlijke bruggetje over de wegsloot. Deze bruggetjes mochten niet te laag zijn, om de doorvaart van hooipramen niet te belemmeren.

Kalverringdijk 10

Gemeentelijk monument 18e eeuw
Herplaatsing 1966
(voorheen Schoolstraat 1 en 3,
Koog aan de Zaan)

 

  • Woonhuis

  • Kalverringdijk 10

  • Niet te bezoeken

    De woningen op de Zaanse Schans tonen de authentieke en historische Zaanse houtbouw. De woningen zijn bewoond, dus die kun je niet bezoeken. Bekijk ze vanaf een afstandje en houd s.v.p. rekening met de bewoners.
    Geniet van de omgeving en van een heerlijk dagje Zaanse Schans!