Speelmolentje ‘De Windhond’


Speelmolentje De Windhond

Dergelijke molentjes werden gebruikt om spelenderwijs het vak te leren…

Achter het Jisperhuisje staat een zogenaamd speelmolentje: ‘De Windhond’. Met dergelijke molentjes, die soms ook op schuurtjes werden gebouwd, konden kinderen spelenderwijs met de wind leren omgaan. Dit exemplaar is een slijp- en schelpzandmolentje uit 1890, dat nog steeds dakpannen vermaalt. Het molentje is voorzien van negen stampers en een slijpsteen.

‘De Windhond’ is een kleine achtkantige stellingmolen, die oorspronkelijk als verjaardagscadeau werd gebouwd door Jan Swart voor zijn 7-jarige zoon. Deze biksteen- of slijpmolen was bedoeld voor kinderen om handel te drijven in fijngemalen ‘biksteen’; dit fijne zand was een prima schuur- en slijpmiddel en werd verkregen door kapotte molenstenen van pelmolens te vermalen.

Het is de laatste originele biksteenmolen in de Zaanstreek en stond in Zaandam aan het Blauwe Pad, vlak naast mosterd- en specerijenmolen ‘De Huisman’. Deze laatste verhuisde in 1955 naar de Zaanse Schans en ‘De Windhond’ volgde 10 jaar later, waardoor beide molens wederom in elkaars nabijheid staan.

Speelmolentje De Windhond

‘De Windhond’ en ‘De Huisman’ begin 1900 naast elkaar aan het Blauwe Pad in Zaandam